Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(2)
Autor
Białkowska Magdalena
(1)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
1990 - 1999
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetyka
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Odżywianie
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
3 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza ; [autorzy Magdalena Białkowska i 37 innych]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 29 cm.
Ilustracje również na stronie 2 i 3 okładki.
Bibliografia przy rozdziałach i podrozdziałach.
DIETETYKA OGÓLNA: 1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie ; 2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną ; 3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze norm żywienia ; 4. Tabele składu i wartości odżywczej żywności ; 5. Składniki pokarmowe: 5.1. Składniki pokarmowe i ich fizjologiczne znaczenie, 5.2. Płyny ; 6. Zasady prawidłowego żywienia: 6.1. Ciąża, 6.2. Dzieci i młodzież, 6.3. Populacja osób dorosłych, 6.4. Populacja osób w starszym wieku, 6.5. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej, 6.6. Dieta wegetariańska ; 7. Ocena stanu odżywienia ; 8. Ocena sposobu żywienia ; 9. Wykorzystanie programów komputerowych w poradnictwie dietetycznym ; 10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia ; 11. Bilans energetyczny ; 12. Nomenklatura diet. LECZENIE DIETETYCZNE CHORÓB: 13. CHOROBY GÓRNEGO ODCINKA PRZEWODU POKARMOWEGO: 13.1. Choroby zębów, 13.2. Choroby jamy ustnej i gardła, 13.3. Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, 13.4. Choroba wrzodowa ; 14. CHOROBY JELIT: 14.1. Zespół jelita nadwrażliwego, 14.2. Zaparcia stolca, 14.3. Gazy jelitowe, 14.4. Choroba trzewna, 14.5. Alergie pokarmowe, 14.6. Biegunka ostra i przewlekła, 14.7. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 14.8. Choroba Leśniowskiego-Crohna ; 15. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH: 15.1. Kamica żółciowa, 15.2. Ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, 15.3. Marskość wątroby ; 16. CHOROBY TRZUSTKI: 16.1. Ostre zapalenie trzustki, 16.2. Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki, 16.3. Przewlekłe zapalenie trzustki, 16.4. Mukowiscydoza ; 17. CHOROBY NEREK: 17.1. Kamica nerkowa, 17.2. Przewlekła niewydolność nerek ; 18. CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA: 18.1. Choroba niedokrwienna serca, 18.2. Nadciśnienie tętnicze, 18.3. Przewlekła niewydolność serca ; 19. CHOROBY METABOLICZNE: 19.1. Zaburzenia lipidowe, 19.2. Otyłość, 19.3. Cukrzyca, 19.4. Porfiria, 19.5. Zespół metaboliczny, 19.6. Dna moczanowa, 19.7. Niedokrwistość ; 20. CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO: 20.1. Osteoporoza, 20.2. Reumatoidalne zapalenie stawów, 20.3. Choroba zwyrodnieniowa stawów ; 21. NOWOTWORY ZŁOŚLIWE: 21.1. Prewencja w nowotworach złośliwych, 21.2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych (wyniszczenie nowotworowe) ; 22. CHOROBY OCZU: 22.1. Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, 22.2. Zaćma, 22.3. Jaskra ; 23. CHOROBY SKÓRY: 23.1. Trądzik pospolity, 23.2. Trądzik różowaty, 23.3. Łuszczyca ; 24. ŻYWIENIE W SZPITALACH ; 25. ŻYWIENIE DOJELITOWE I POZAJELITOWE; 25.1. Żywienie pozajelitowe, 25.2. Żywienie dojelitowe, 25.3. Żywienie przez stomię. ŻYWNOŚĆ: 26. Prawo żywnościowe ; 27. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego ; 28. Żywność wzbogacana ; 29. Suplement diety - korzyści i zagrożenia ; 30. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne ; 31. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. INTERAKCJE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ A LEKAMI I SUPLEMENTAMI DIETY: 32. Leki a żywność ; 33. Suplementy diety a leki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-101670 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej